aizvērt
open menu
Par mums
Jaunumi
Pakalpojumi
Noslēgt līgumu
Atkritumu šķirošana
Ilgtspēja
Kontakti
Biežāk uzdotie jautājumi
95 % siguldiešu šķiro stiklu, 88 % baterijas, 87 % papīru un kartonu, liecina aptauja

95 % siguldiešu šķiro stiklu, 88 % baterijas, 87 % papīru un kartonu, liecina aptauja

22/12/2023

Siguldas novadā iedzīvotāju apmierinātība ar atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumiem un atkritumu šķirošanas iespējām arī 2023. gadā palikusi nemanīgi augsta, liecina vides apsaimniekošanas uzņēmuma Siguldas pilsētas SIA “JUMIS” veiktā klientu aptauja 2023. gadā*. Atšķirībā no iepriekšējā gada strauji pieaugusi intensitāte, ar kādu cilvēki šķiro dažāda veida atkritumus.

Šogad aptaujā redzams, ka šķiroto atkritumu veidu izvēle vairumam otrreizējo materiālu augusi apmēram par 20 %. Tas nozīmē, ka cilvēki šķiro atkritumus rūpīgāk un pieaug mājsaimniecībās šķiroto materiālu daudzveidība.

Ik gadu JUMIS atkritumu apsaimniekošanas zonās paplašina un uzlabo šķiroto konteineru infrastruktūru, piedāvājot iedzīvotājiem šķirot arvien jaunus atkritumu veidus. To, ka iedzīvotāji to novērtē un izmanto, redzam datos. 2023. gadā Siguldā ievērojami uzlabota atkritumu šķirošanas infrastruktūra – uzstādīti vairāki konteineri tekstilizstrādājumiem, izvietots Siguldā pirmais publiski pieejamais mazās elektrotehnikas šķirošanas konteiners, atklāts dārzu un parku atkritumu kompostēšanas laukums “Kreiļi”, gada nogalē atklāts pirmais sadzīves atkritumu pazemes konteineru laukums daudzdzīvokļu mājas kvartālā. Redzam, ka iedzīvotāji izmanto šīs iespējas,” gandarījumu par iedzīvotāju gatavību šķirot atkritumus pauž Siguldas pilsētas SIA “JUMIS” direktore Kristīne Lūse.

Iedzīvotāju skaits, kas šķiro atkritumus, saglabājies augsts – 82 % aptaujas dalībnieku norādījuši, ka to dara. Šogad iedzīvotāji norādījuši, ka visvairāk šķiro stiklu – to šķiro 93 % iedzīvotāju (iepriekš 67 %), kas uzrādījis arī lielāko kāpumu šķirošanas biežumā (pieaugums par 26 procentpunktiem). Otrs biežāk šķirotais materiāls ir baterijas, ko šķiro 88 %  respondentu (iepriekš 68 %). Papīru un kartonu šķiro 87 % (iepriekš 65 %), plastmasu 85 % (iepriekš 65 %), nolietoto elektrotehniku 72 % (iepriekš 55 %), tekstilizstrādājumus 55 % respondentu (iepriekš 35 %).

72 % norādījuši, ka savā piemājas dārzā veido kompostu, bet 34 % izmanto pakalpojumu  bioloģiski noārdāmo atkritumu dalītai savākšanai. Iespēju atbrīvoties no lielgabarīta atkritumiem izmanto 44 % respondentu. 34 % aptaujāto ikdienā regulāri izmanto atkritumu šķirošanas laukuma “Zemdegas” sniegtos pakalpojumus.

Kā liecina aptaujas rezultāti, visbiežākie motivējošie faktori atkritumu šķirošanai ir rūpes par dabu, uzlabotas atkritumu šķirošanas iespējas dzīvesvietas tuvumā un vairāk pieejami atkritumu šķirošanas punkti.

Balstoties uz aptaujas rezultātiem un atsauksmēm, klientu apmierinātība ar Siguldas pilsētas “JUMIS” sniegto pakalpojumu kvalitāti ir augusi par 0,1 punktu, sasniedzot 8,5 punktu (no 10) vērtējumu. Klienti visaugstāk novērtē uzņēmuma darbinieku atbildību un kompetenci, veicot savu darbu, atbildīgu pieeju vides apsaimniekošanā, kā arī augsti tiek novērtēta sabiedrības izglītošana.

Siguldas pilsētas SIA “JUMIS atgādina, ka ērtākai pakalpojumu pieteikšanai un komunikācijai ar klientu centru, siguldiešiem ir pieejama mobilā lietotne “Eco Baltia”, kurā var sekot līdzi aktuālajiem līgumiem, rēķiniem un atkritumu izvešanas grafikam.

 

* Siguldas pilsētas SIA “JUMIS” klientu aptauja tika veikta laika posmā no 4. septembra līdz 25. oktobrim. Tajā piedalījās 654 respondenti vecumā no 18 gadiem, atbildot uz jautājumiem par pakalpojumu pieejamību, maksu, komunikāciju ar uzņēmuma klientu centru, kā arī atkritumu šķirošanas paradumiem un citiem jautājumiem.

Saistītie raksti

Arī Siguldas novadā var šķirot dzērienu kartona iepakojumu jeb piena, kefīra, sulas u.c. pakas

18/07/2024

Attīstoties otrreizējo izejvielu pārstrādes iespējām pasaulē, palielinās to atkritumu daudzums, ko iedzīvotājiem iespējams šķirot dalīti no citiem atkritumiem. Piemēram, ja vēl pēdējos gados starp dažādiem iepakojumiem daudzviet netika pieņemts dzērienu kartona jeb kompozīta (dažādu materiālu […]

Izmaiņas Siguldas pilsētas SIA “JUMIS” klientu zvanu centra darba laikā Līgo svētkos

18/06/2024

Vides apsaimniekošanas uzņēmums Siguldas pilsētas SIA “JUMIS” informē, ka Līgo svētku periodā sadzīves atkritumu izvešana tiks nodrošināta atbilstoši līdzšinējiem grafikiem, taču paredzētas izmaiņas klientu zvanu centra darba laikā. Klientu zvanu centra darba laiks: 24.jūnijā: brīvs […]

Praktiski ieteikumi, kā izvairīties no smakām bioloģisko atkritumu konteinerā

11/06/2024

Bioloģisko atkritumu šķirošana ir aktuāls veids, kā samazināt sadzīves atkritumu apjomu gan savā mājsaimniecībā, gan atkritumu poligonos. Taču, pienākot siltākiem laikapstākļiem, rodas bažas par iespējamo smaku, kas varētu rasties šajos konteineros. Tāpēc Siguldas pilsētas “JUMIS” […]

Nedēļas garumā, no 23. jūlija līdz 31. jūlijam, notiks nolietoto riepu nodošanas akcija “Nomet riepu atbildīgi”

05/06/2024

Siguldas pilsētas SIA “JUMIS” no 23. jūlija līdz 31. jūlijam rīko riepu nodošanas akciju “Nomet riepu atbildīgi”, aicinot Siguldas novada iedzīvotājus bez maksas atbrīvoties no nolietotajām auto riepām videi draudzīgā veidā. Akcijas laikā Siguldas novada […]

Sīkdatņu iestatījumi

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus
šajā vietnē var tikt izmantotas analītiskās un mārketinga sīkdatnes. Lūdzu atzīmējiet savu izvēli.

Obligāti nepieciešamās sīkdatnes
Analītiskās sīkdatnes
Mārketinga sīkdatnes
Sīkdatņu iestatījumi