aizvērt
open menu
Par mums
Jaunumi
Pakalpojumi
Noslēgt līgumu
Atkritumu šķirošana
Ilgtspēja
Kontakti
Biežāk uzdotie jautājumi
Apkopojums: vietas, kur bez maksas iespējams nodot nolietotu elektrotehniku

Apkopojums: vietas, kur bez maksas iespējams nodot nolietotu elektrotehniku

08/11/2023

Latvijas tirgū ik gadu nonāk teju 30 tūkstoši tonnu jaunu elektroiekārtu* (pēc pēdējiem Valsts vides dienesta datiem par 2021. gadu – 29,7 tūkstoši tonnu), no kurām atbilstoši valstī noteiktajai normai jāspēj atpakaļ savākt 65%**. Rūpējoties par to, lai iespējami daudz nolietotās elektrotehnikas nonāktu otrreizējā apritē, “Latvijas Zaļais punkts” sadarbībā ar vides apsaimniekošanas uzņēmumu Siguldas pilsētas SIA “JUMIS” atgādina, ka elektrotehnikas šķirošana ir pieejama ikvienam iedzīvotājam visā Latvijā, tāpēc aicina nevajadzīgo tehniku nodot pārstrādei, nevis izmest kopā ar sadzīves atkritumiem.

“Latvijas Zaļā punkta” direktors Kaspars Zakulis norāda, ka līdz ar elektrotehnikas nodošanas iespēju paplašināšanos pieaug arī otrreizējai pārstrādei nodotās elektrotehnikas apjomi. “Mēs arvien domājam jaunus veidus, kā elektrotehnikas nodošanu padarīt cilvēkiem pieejamāku un ērtāku, lai savu laiku nokalpojušās iekārtas tiktu savāktas un saremontētas, tādejādi nonākot otrreizējā apritē, vai pārstrādātas izejmateriālos jaunu iekārtu ražošanai. Lai tas kļūtu par pašsaprotamu paradumu – veco elektrotehniku nodot tai paredzētajā vietā, nevis izmest sadzīves atkritumos, mežā vai krāt savā šķūnītī,” teic K. Zakulis.

  1. Šķirošanas kastes mazajai elektrotehnikai veikalos visā Latvijā

Maza izmēra elektrotehniku, piemēram, mobilos telefonus, blenderus, fēnus un citas neliela izmēra ierīces, kā arī baterijas, ļoti ērti nodot speciālajās šķirošanas kastēs, kas izvietotas tirdzniecības vietās visā Latvijā. Siguldā šādas kastes ir izvietotas arī veikalos “Maxima” un “Rimi”. Saraksts pieejams arī šajā kartē.

  1. Nolietotās tehnikas izvešana no dzīvesvietas

Iespēju ērti un bez maksas atbrīvoties no nolietotās elektrotehnikas savā dzīvesvietā piedāvā arī atsevišķi atkritumu apsaimniekošanas operatori. Siguldas pilsētas SIA “Jumis” piedāvā vienu reizi mēnesī savākt un bez maksas izvest jebkāda veida nolietotas un nederīgas sadzīves iekārtas un elektrotehniku – veļas mašīnas, televizorus, ledusskapjus, plītis, datorus, monitorus, telefonus u.c. ja iekārtu kopējais svars sasniedz un pārsniedz  40 kg.  Pakalpojums pieejams klientiem, kuri atrodas “Jumis” atkritumu apsaimniekošanas zonā Siguldas novadā. Vairāk par pakalpojumu uzziniet šeit.

  1. Specializētie elektrotehnikas savākšanas punkti un konteineri

Siguldā pieejams arī specializētais elektrotehnikas konteiners, kurā ērti izmest neliela izmēra elektropreces. Tas atrodas pie TC “Raibais suns”, Vidzemes šosejā 16, Siguldā. Citviet Latvijā darbojas arī savākšanas punkti, kas nereti tiek izvietoti pie iepirkšanās centriem vai citās ērti pieejamās vietās, ir īpaši piemēroti liela izmēra nolietotajai elektrotehnikai – nederīgajiem ledusskapjiem, veļas mašīnām u.tml., kurus nevar nodot mazajās savākšanas kastēs.

  1. Šķirošanas laukumi visā Latvijā, tostarp Siguldas novadā

Viena no iespējām nodot elektrotehniku pārstrādei ir to nogādāt uz kādu no vairāk nekā 70 Latvijā pieejamajiem atkritumu šķirošanas laukumiem, kur var nodot ne tikai nevajadzīgo tehniku, bet arī iepakojumu, stikla taru, auto riepas, spuldzes un daudzus citus šķirotos atkritumus. “Jumis” atkritumu šķirošanas laukums atrodas iedzīvotājiem ērtā un pieejamā vietā Siguldas pagasta „Zemdegās”, kurā iespējams nodot arī nolietoto elektrotehniku. Šķirošanas laukuma darba laiks pieejams šeit.

  1. Nodod iekārtu elektrotehnikas tirgotājam

Atsevišķi elektrotehnikas pārdevēji piedāvā iespēju, iegādājoties jaunu ierīci, pieņemt pircēja veco ierīci un nodot to pārstrādei. Pirms elektrotehnikas iegādes ir vērts painteresēties, vai konkrētais tirgotājs piedāvā šādu iespēju un ar kādiem nosacījumiem. Šādu pakalpojumu visā Latvijā nodrošina  SIA “Tet”. Tieši pircējam tas ir ļoti ērts veids, kā parūpēties par vecās ierīces nodošanu pārstrādei.

Lai atrastu savai dzīvesvietai tuvāko šķirošanas iespēju, “Latvijas Zaļais punkts” ir apkopojis informāciju par šķirošanas iespējām šajā kartē.

Svarīgi zināt un atcerēties, ka nolietota elektrotehnika un baterijas ir videi kaitīgie atkritumi, kuru sastāvā var būt bīstamas vielas, kas, nonākot dabā, var atstāt būtisku negatīvu ietekmi ne tikai uz apkārtējo vidi, bet arī uz cilvēka veselību. Elektrotehniku un baterijas ir iespējams pārstrādāt, tādējādi radot jaunas izejvielas, kuras ir derīgas atkārtotai dažādu priekšmetu ražošanai. Līdz ar to, atbildīgi šķirojot, ir iespējams samazināt arī pirmreizējo dabas resursu izmantošanu.

Saistītie raksti

Arī Siguldas novadā var šķirot dzērienu kartona iepakojumu jeb piena, kefīra, sulas u.c. pakas

18/07/2024

Attīstoties otrreizējo izejvielu pārstrādes iespējām pasaulē, palielinās to atkritumu daudzums, ko iedzīvotājiem iespējams šķirot dalīti no citiem atkritumiem. Piemēram, ja vēl pēdējos gados starp dažādiem iepakojumiem daudzviet netika pieņemts dzērienu kartona jeb kompozīta (dažādu materiālu […]

Izmaiņas Siguldas pilsētas SIA “JUMIS” klientu zvanu centra darba laikā Līgo svētkos

18/06/2024

Vides apsaimniekošanas uzņēmums Siguldas pilsētas SIA “JUMIS” informē, ka Līgo svētku periodā sadzīves atkritumu izvešana tiks nodrošināta atbilstoši līdzšinējiem grafikiem, taču paredzētas izmaiņas klientu zvanu centra darba laikā. Klientu zvanu centra darba laiks: 24.jūnijā: brīvs […]

Praktiski ieteikumi, kā izvairīties no smakām bioloģisko atkritumu konteinerā

11/06/2024

Bioloģisko atkritumu šķirošana ir aktuāls veids, kā samazināt sadzīves atkritumu apjomu gan savā mājsaimniecībā, gan atkritumu poligonos. Taču, pienākot siltākiem laikapstākļiem, rodas bažas par iespējamo smaku, kas varētu rasties šajos konteineros. Tāpēc Siguldas pilsētas “JUMIS” […]

Nedēļas garumā, no 23. jūlija līdz 31. jūlijam, notiks nolietoto riepu nodošanas akcija “Nomet riepu atbildīgi”

05/06/2024

Siguldas pilsētas SIA “JUMIS” no 23. jūlija līdz 31. jūlijam rīko riepu nodošanas akciju “Nomet riepu atbildīgi”, aicinot Siguldas novada iedzīvotājus bez maksas atbrīvoties no nolietotajām auto riepām videi draudzīgā veidā. Akcijas laikā Siguldas novada […]

Sīkdatņu iestatījumi

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus
šajā vietnē var tikt izmantotas analītiskās un mārketinga sīkdatnes. Lūdzu atzīmējiet savu izvēli.

Obligāti nepieciešamās sīkdatnes
Analītiskās sīkdatnes
Mārketinga sīkdatnes
Sīkdatņu iestatījumi